Ana içeriğe atla

Nedir bu Dijital Pazarlama ?


Dijital pazarlama prensiplerinden önce, dijital pazarlamanın günümüzdeki tanımına bakalım. İnternetin bu denli yaygınlaşması, paylaşım çılgınlığının cebimize kadar gelmesi kısaca “bir sosyal medya hesabım var benden içeri “gibi bir dünya görüşü dijital pazarlama gibi yeni bir alan yarattı.

Dijital pazarlama dijital teknolojilerin veya yeni medyanın, şirket ve pazarlama hedeflerine ulaşmak için kullanılması.

Hedef müşteriye ulaşmamızı sağlayacak her türlü dijital teknoloji. Kapsama alanı sosyal medyadan pazarlama yazılımlarına kadar oldukça geniş. Pazarlama Uzmanları efektif bir şekilde kampanya oluşturabilir takibini sağlayabilir

Outbound(Geleneksel) ve Inbound(Dijital) Pazarlama

Outbound – Geleneksel- Dışa Dönük

Geleneksel pazarlamada temel amaç belirli bir mesajı spesifik hedef müşteriye hızlıca tv reklamları gibi kanallardan tekrar tekrar maruz bırakarak ürün hakkında farkındalık yaratma, müşterinin yeri geldiğinde ürünü hatırlamasını sağlamaktır. Bir mesajınız var, hedef müşteri kitleniz ve siz mesajı sürekli müşterinize ileterek onun dikkatini kazanmayı amaçlıyorsunuz.

Inbound – İçe Dönük

İçe dönük pazarlama aslında tam tersi. Asıl amaç hedef kitlenizi sizin marka servis veya içeriğinize çekmek. Dışa dönük pazarlamanın tersine müşteriniz hali hazırda sizin ürününüzle ilgilenmektedir. İçe dönük pazarlama. İçe dönük pazarlama sayesinde müşterileriniz sizi blog , arama motorları e-mail abonelikleri, gibi yollarla sizi bulur. Burada pazarlamacının yapması gereken sizi keşfetmiş potansiyel müşteriyi müşteriniz haline getirmek.

Günümüz iş dünyasında Dijital pazarlamanın merkezinde içe dönük (inbound) pazarlama var, geleneksel pazarlamadan ziyade burada harekete geçen ve arayış içerisinde olan bir müşteri profili mevcut. Belirli kişilik tiplerine onların kendi ihtiyaçlarına göre bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve bunu satışa dönüştürmek pazarlamacıların yapması gereken işlerden biri

Medya çeşitleri

Dijital pazarlama 3 farklı medya kanalına ayrılır: sahip olunan (owned), ücretli (paid), ve kazanılmış (earned).

- Sahip olunan (Owned) Medya, sizin oluşturup yönettiğiniz medya türü

- Ücretli (Paid) Medya, parasını vererek ürün veya web sitenize çekmeye çalıştığınız Google reklamları, banner’lar vs.

- Kazanılmış(Earned) Medya, Müşteri kitlenizin sizin için ücretsiz olarak yayınladığı içerikler sosyal medya paylaşımları, markanızı seven ürününüzü her yerde anlatanlar. Kazanılmış medya sizin içeriğinize atılan bir yorumla başlayabilir ve gönüllü olarak sizi paylaşmasıyla, bu tip insanlar genelde markanızı sevmeye devam ettiği müddetçe savunucusu olur.

Burada önemli olan bu 3 kategoride birbirinden bağımsız düşünülmelidir, ayrıca üç kategorinin nasıl beraber uyum içinde uygulanacağı başarılı bir pazarlama kampanyası için önem arz eder. Mesela ödenmiş medyanızın sahip olunan medyaya nasıl katkıda bulunduğu ve sahip olduğunuz medya müşterinizin ilgini çekiyor mu kazanılmış medyaya dönüştürülebilir mi?

Şimdi bu üç kategoriyi biraz daha detaylı biçimde inceleyelim

Sahip Olunan (Owned) Medya

Kısaca markanın kendini tanıtmak için ürettiği her türlü içerik. Sahip olunan medya markanızın yarattığı değeri ürünün ne işe yaradığını ve şirketinizin ne yaptığını anlatır.

Ne olduğunu kavramak için kendinize şu soruları sorabilirsiniz

-Kiminle konuşmak istiyorum, hedef kitlem kim?

-İnsanların ne görmesini istiyorum?

-Hedef kitleye hangi tür bir mesaj ulaştırmak istiyorum?

Sahip olunan medyayı markanızın kişiliğini oluşturan kaynak olarak görebiliriz, ürününüzün olduğu pazarda güven inşa etme konunda önemlidir, markanız kendini anlatır ve satar. Sahip olunan medya esnek, maliyeti düşük, uzun ömürlüdür fakat bu güven ve içeriği inşa etmeniz zaman alabilir.

Örnek:

İnternet siteniz, mobil siteniz, blog, paylaştığınız her türlü içerik

Ücretli Medya

Tanımı herhangi bir formda marka veya içeriğinizi tanıtmak için internet ortamında oluşturulmuş paralı reklam. Örneğin sosyal medya reklamları, Google reklamları, ücretli etkileşimciler (influencer)

Ücretli medyanın en önemli avantajı dijital pazarlama kampanyanızı daha çok kişiye ulaştırma gücü olması. Google analitik gibi araçlarla reklamınızı kimlerin gördüğünü kimlerin etkileşime geçtiğini görebilirsiniz, araçları kullanarak ücretli reklamlarınızı optimize etme performansınızı arttırmada kullanabilirsiniz. Ücretli Medya reklamları ile markanızı görmek istediğiniz hedef kitleye ulaştırabilir müşteri edinim hızınızı arttırabilirsiniz yani nerede ne zaman ve ne zaman neyi göstermek istediğinizi seçebilirsiniz tabi ücretini öderseniz.

Ücretli medya dışa dönük pazarlamada marka bilinilirliği inşa etmede çok faydalı, hedef kitleye ulaşımı kolaylaştırıyor, içe dönük medyada çözüm arayan hedef kitleyi müşteriye çevirme adımı daha ön planda, ancak reklam engelleyicilerin kullanılması reklamları atlama veya bildirme gibi sebepler ne kadar etkin olduğunu sorgulatıyor.

Örnek:

Sosyal medya reklamları, arama motoru reklamları, reklam gösterme, influencer etkileşimciler.

Kazanılmış Medya

Son olarak kazanılmış medya markalar ve dijital pazarlamacılar için ulaşmak istenen nihai hedeftir. Güzel bir içeriğiniz vardır bunu bir çok platformda paylaşıma sunmuşsunuzdur ve müşterileriniz bunu benimsemiş kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmış ve herkese anlatmıştırlar çünkü içeriğiniz önemli ilginç hatta biraz komiktir.  Etkin olarak kazanılmış medya insanların sizin çabanızı gerektirmeden paylaşım yapıp sizin trafiğinizi arttırmasıdır.

         Kazanılmış medya doğaldır bu yüzden uzun ömürlüdür insanlar reklamları sorgulayabilir çünkü para ödenmiştir, kredibilitenizi arttırır daha bağlı markayı samimi bulan müşteriler bulamanıza yardımcı olur.

         Ancak kazanılmış medya internet kullanıcılarının insafına kalmıştır hiçbir zaman viral olmayabilir olumsuz anlamlar çıkartılmasına sebep olabilir ve ne kadar etkili olduğunu ölçmeniz zor olabilir. Her zaman müşterinin o içerikler sayesinde mi yoksa başka sebeplerle mi geldiklerini düşünmemiz gerekir.

 Örnek:

Paylaşımlar, incelemeler, bahsedenler, raporlar

Yorumlar