Ana içeriğe atla

Kitle Araştırması (Audience Research) Nedir, Ne İş Yapar, Neye Yarar

Elinizde bir ürün var ve bir reklam Kampanyası yapmayı düşünüyorsunuz, aklınıza gelecek ilk kelime müşteri olacaktır, ürün kimin için ve reklam kime. Burada devreye kitle araştırması gidiyor kitle yani hedeflediğiniz bir müşteri gurubu, potansiyel müşteriler. Birey veya bir topluluğu baz alan bir araştırma türü.    

Bir ticari yapının öncelikli amacı kar elde etmektir, ürettiği değeri ihtiyacı olanları belirli bir fiyat karşılığı satar. Dijital Pazarlama uzmanının amacı ürünün doğru kişiye (potansiyel müşteri) ulaştırmasını sağlamaktır örneğin spor ayakkabısı almak isteyen birine deri bot reklamı göstermek, hedeflemenin hatalı verimsiz olduğunu gösterir.           

Müşterini tanımak engelleri (satın alma oranı) görmene yardım eder, ürün çok güzel gençler ürününü seviyor ama satın alma düşük çünkü onların için pahalı belki onlar için bir indirim kampanyası.          

Bunu yapmanın en iyi yöntemi Persona (kişilikler yaratmaktır). Kişilikleri demografik, psikolojik ve davranışsal özelliklerine göre oluşturabiliriz. Pazarlama uzmanın buradaki rolü doğru kişilik setlerini yaratıp doğru stratejiyi belirlemektir.


Müşterini tanı, nasıl düşünür? Nelerden etkilenir? Senden neden o deri botu aldı? Ucuz muydu? Kalite? Logo?

Veri tipleri

    Yukarıda bahsettiğim gibi kişilik setleri üzerinde çalışırken belirli şablonlardan yararlanmak işimizi kolaylaştıracaktır. 

  •        Demografik
  •        Psikografik
  •        Davranışsal 

Demografik 

 En basit üye ol kısımlarında dahi karşılaştığımız değişmeyen üstün körü bilgiler 

  •        Kadın mı erkek mi?
  •        Kaç yaşında?
  •        Mesleği?
  •        Nerede yaşıyor?
  •        Mezun olduğu okul?

Kısaca sosyo-ekonomik ve demografik bilgileri, yeterince kişisel değil size hedef kitlenizi daraltmanız konusunda yardımcı olacaktır bu bilgiler arasında: Bulunduğu jenerasyon, çocuk sayısı, eğitim düzeyi, etnik kökeni, ulusal kimliği gibi bilgiler mevcut.

Psikografik

Daha fazla detaylı ve kompleks bilgi, bunlar müşterinin hayat amacı yaşama tarzı dünya görüşü gibi bilgiler olabilir, demek istediğim onların istediği dilden bir konuşma şekli kullanmanız ki aranızdaki iletişim güçlensin. Psikografik bilgiler ilgi alanları, değerli, bağlılıkları, kişilikleri gibi bilgiler olabilir.


Örneğin hedef kitleniz 25 yaşında evli, beyaz yakalı futbol hayranı bir kitle olabilir. Verdiğim örneğe göre bir TV markası evli ve geniş bir TV’ye ihtiyaç duyan aileler için baba-çocuk-futbol temalı bir reklam yapabilir.

Davranışsal

Şimdi göreceğimiz veri tipi daha çok sizin topladığınız veriler ile alakalı, sizin ürününüze ulaşma şekilleri ile ilgili veriler.


Örneğin Instagram hesabınızda ne kadar durdular hangi fotoğrafların beğenisi fazla internet sitenizde ne kadar zaman harcıyorlar nereye tıklıyorlar, bunlar hepsi sizin için altın değerinde o veriler size hangi alana odaklanmanız gerektiğini hangi alanlarda zayıf kaldığınız hakkında ipuçları verebilir. Örneğin hangi saatte attığınız sosyal medya gönderisi daha çok beğeni topluyor bilgisi reklam harcamalarınızı o saate yoğunlaşmanıza neden olabilir. Engelleri ve geliştirmeleri mesajı nasıl vermeniz gerektiği konusunda önemli bir veri tipi


Davranışsala örnekler;

  •        Online aktiviteler, sosyal medya etkileşim oranları
  •        Web site ziyaret sayısı
  •        Tıkladıkları yerler
  •        Satın alma kısmına ulaşmak için izledikleri yol
  •        Satın alma alışkanlıkları

Sonuç;


Bilgi güçtür. Müşterinizi tanımak rakibinizi tanımak kadar önemli. Peki eğer kişilik(persona) oluşturmayla uğraşmazsak ne olur cevap basit iletişim kuramazsınız çünkü ne dili ne de kimle konuşacağınızı bilmiyor olursunuz.

 




Bu yazıyı beğendin mi? peki senin oluşturduğunuz kişilik setleri neler?           

              

Yorumlar